Model: enzmann5
Realizacja zamówienia: 3 dni

DR. ENZMANN EnzOmega®MSE 60 kaps. - naturalne, najwyższej czystości KWASY OMEGA 3

 

EnzOmega®MSE

zawiera koncentrat oleju rybnego pozyskiwanego z małych ryb dalekomorskich i dzięki temu wykazuje najwyższy poziom czystości.

W przeciwieństwie do olejów rybnych pochodzących z ryb hodowlanych kapsułki EnzOmega®MSE są wolne od antybiotyków, hormonów wzrostu oraz metali ciężkich. 
Czystość i jakość preparatu jest zagwarantowana również dzięki efektywnej i kontrolowanej  procedurze produkcji - destylacji molekularnej. 

Istotnym składnikiem preparatu EnzOmega®MSE  jest również witamina E zapobiegająca szkodliwym procesom utleniania kwasów omega-3 wewnątrz mitochondriów.

Preparaty z omega 3 mają nad rybami tę przewagę, że zawierają stałą, wystandaryzowaną ilość kwasów tłuszczowych omega 3. W wypadku ryb ilośc ta ulega znacznym wahaniom w zależności od obszaru i czasu połowu, czy gatunku ryby. 

Poza tym ryby mogą zawierać substancje szkodliwe , takie jak metale cięzkie lub dioksyny.

 

Proporcja kwasów
omega 3 do omega 6.

Kwasy tłuszczowe omega 6 są – analogicznie do kwasów tłuszczowych omega 3 – częścią składową błon oraz substancji wyjściowych w produkcji hormonów tkankowych.

W procesach przemiany materii kwasy tłuszczowe omega 6 są poniekąd „przeciwnikami” kwasów tłuszczowych omega 3. Mogą bowiem niekorzystnie wpływać na krzepnięcie i płynność krwi w naczyniach krwionośnych.

Ponieważ obie te grupy kwasów tłuszczowych zachowują się jak „konkurenci” i do przekształcenia się w hormony tkankowe wymagają tych samych enzymów, niezwykle istotna jest właściwa proporcja kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6 wynosząca 1:5. 

Przeważająca liczba konsumentów spożywa w rzeczywistości więcej kwasów tłuszczowych omega 6. Z tego powodu oczekiwana proporcja ulega niekorzystnej zmianie.

Nadmiar kwasów omega-6  w stosunku do kwasów omega-3 prowadzi więc do intensyfikacji stanów zapalnych, procesów aterogennych (zaburzenia w stężeniach substancji tłuszczowych we krwi zwiększające ryzyko miażdżycy) i procesów protrombotycznych (wzrost ryzyka powstawania skrzepów).

Zwiększa się też zagrożenie arytmią i zwężeniem naczyń krwionośnych oraz wzrostem tkanki tłuszczowej. Obniżony stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w błonie komórki i jej organelli negatywnie wpływa na działanie błon i żywotność komórki.

Polecamy