Realizacja zamówienia: 3 dni

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce 250mg wysokoskoncentrowanego ekstraktu z czerwonego wina standaryzowanego na zawartość 30% polifenoli.

Zalecana do spożycia dzienna porcja:
4 kapsułki


Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:


1000 mg ekstraktu polifenolowego z czerwonego wina w tym 

> 30% polifenoli 
400 mg hydroksypropylometylocelulozy (kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:


Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.


Sposób użycia: 4 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.


Zawartość netto: 90 kapsułek po 350mg = 31,5g

Informacje ogólne:

Ekstrakt z czerwonego wina

Winorośl (Vitis) jest uprawiana we wszystkich rejonach świata, ale najbardziej upodobała sobie klimat umiarkowany o wystarczająco długich i gorących latach. Znaczna większość odmian winorośli wywodzi się z gatunku winorośli właściwej, która wykorzystywana jest do produkcji win wysokiej jakości. Udowodnione znaczenie fitoterapeutyczne wykazują odmiany, które charakteryzują się owocami o skórce barwy od granatowej z odcieniem fioletowym do czarnej, ponieważ to właśnie w skórce znajdują się cenne związki bioaktywne.

Ekstrakt z czerwonego wina jest bogatym źródłem związków przeciwutleniających, którymi są polifenole. Związki te występują naturalnie w organizmach roślinnych i wykazują wiele interesujących właściwości, między innymi przeciwutleniające, kardioochronne, moczopędne czy nawet antynowotworowe. Polifenole stanowią tarczę ochronną DNA komórek organizmu.

Pozytywny wpływ działania polifenoli na układ krążenia stał się topowym tematem badań po zaobserwowaniu zjawiska tzw. " francuskiego paradoksu". W roku 1992, francuscy badacze zwrócili uwagę na niski współczynnik umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca wśród Francuzów pomimo wysokiego spożycia tłuszczów nasyconych i innych czynników ryzyka (np. palenie tytoniu). Zjawisko to przypisane zostało diecie, w której regularnie przyjmuje się dawki czerwonego wina.

Przeciwutleniające działanie związków polifenolowych czerwonego wina może wynikać z szeregu różnych mechanizmów, które mogą działać między innymi jako zmiatacze wolnych rodników  szkodliwych dla zdrowia człowieka. Wolne rodniki są przyczyną między innymi miażdżycy, uszkadzają naczynia krwionośne, utleniają frakcję LDL cholesterolu, a także w mniejszym lub większym stopniu są odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Polifenole są efektywnie absorbowane w organizmie człowieka, gdzie wiążą się z frakcja LDL cholesterolu (tzw. złym cholesterolem) chroniąc ją przed utlenieniem, a tym samym zmniejszając ryzyko powstania miażdżycy. Wykazano również, że w obecności katechiny, polifenolu powszechnie występującego w czerwonym winie, witamina C działa z nią synergistycznie zapobiegając utlenianiu się  witaminy E i A w kwaśny pH żołądka. Natomiast resweratrol i kwercetyna zapobiegają tworzeniu się zatorów w układzie krążenia hamując agregację płytek krwi na ścianach naczyń krwionośnych.



Polecamy