Realizacja zamówienia: 3 dni

Nattokinaza jest enzymem otrzymywanym z japońskiego daniu o nazwie natto, czyli gotowanej soi sfermentowanej przez bakterii Bacillus subtilis (dawniej Bacillus natto). Jest on używany w Japonii od ponad 1000 lat z uwagi na lubiany smak oraz właściwości lecznicze. Enzym ten został odkryty przez dr Hiroyuki Sumi, który szukał naturalnego środka rozpuszczającego skrzepy krwi, które związane są ściśle związane z atakami serca i udarami mózgu.

Nattokinaza jest enzymem należącym dogrupy proteaz, którego podstawową funkcją jest rozkład białek. Cząsteczka białka ma dość skomplikowaną strukturę wymagającą działania enzymów w celu rozbicia jej na aminokwasy, które są lepiej przyswajalne i wchłaniane. Jednak to nie o taki rozkład białek chodzi, a o rozkład białek krwi wchodzących w skład skrzepu, głównie fibryny. Jest to tzw. działanie fibrynolityczne nattokinazy, które budzi najwięcej zainteresowania. Działanie fibrynolityczne polega na zdolności do rozkładu zakrzepów krwi, dlatego nattokinaza jest często stosowana do regulacji i stabilizacji układu sercowo-naczyniowego. Nattokinaza pomaga utrzymać prawidłowy proces rozkładu zakrzepu (fibrynoliza), zwiększa naturalną produkcję plazminy oraz zmniejsza krzepliwości krwi, co czyni ją niezwykle potężnym, naturalny wsparciem w walce z chorobami serca i udarami mózgu. Plazmina, podobnie jak nattokinaza, jest enzymem z grupy proteaz, który występuje naturalnie w osoczu krwi i bierze udział w procesie fibrynolizy. Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów zarówno mężczyzn, jak i kobiet, ponieważ wraz z wiekiem wzrasta poziom fibrynogenu (czynnik krzepnięcia krwi), a maleje poziom enzymów pomagających rozpuszczać zakrzepy. W rzeczywistości, badania kliniczne potwierdziły, że ​​nattokinaza rozpuszcza już istniejące skrzepy oraz zapobiega tworzeniu się nowych. 

Naukowcy odkryli również, że nattokinaza może rozpuszczać włókienka, które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i degeneracji centralnego systemu nerwowego, a także:

łagodzi bóle stawów i mięśni,

zapobiega twardnieniu tętnic,


rozkłada produkty odpadowe we krwi,


rozkłada niestrawione białka w jelitach,


zapobiega powstawaniu żylaków, 


normalizuje ciśnienie krwi,


wzmacnia naturalną zdolność organizmu do utrzymania czystości naczyń krwionośnych.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 2 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:


200 mg enzymu Nattokinaza  o wysokiej aktywności 2000 F.U./ g

520 mg bio organicznego proszku z owoców dzikiej róży
200mg hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:


Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.


Sposób użycia:
 2 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.


Zawartość netto: 60 kapsułek po 460 mg = 27,6 g


PRZECHOWYWANIE:

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.


Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej i zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.



Polecamy