Realizacja zamówienia: 3

Kurkuma micelizowana (60 kapsułek) - suplement diety

Składniki: kurkuma, żelatyna, glicerol (otoczka kapsułki)

Porcja dzienna: 1 kapsułka

Opakowanie zawiera: 60 kapsułek

Ilość w porcji dziennej (1 kapsułka)

NovaSol® Curcumin - ekstrakt z kłącza kurkumy (Curcuma longa),

standaryzowany na 6% kurkuminoidów – 48 mg

800 mg

 

Badania naukowe przeprowadzone przez Instytut Medycyny i Neurofizjologii w Julich wykazały, iż związek znajdujący się w kurkumie stymuluje namnażanie się komórek nerwowych mózgu, co poprawia pamięć i koncentrację. 

Pozostałe właściowści micelizowanej kurkumy:

wspiera trawienie,

niweluje dysfunkcję trzustki,

pobudza trawienie,

podnosi odporność.

185 x lepiej biodostępna niż tradycyjny ekstrakt z kurkumy

Solubilizacja micelarna kurkumy zapewnia szybkie wchłanianie oraz wysoką biodostępność. Jest to proces zwiększania rozpuszczalności substancji. Badania potwierdzają lepszą przyswajalność kurkumy NovaSOL® w porównaniu z tradycyjnymi ekstraktami kurkumy. Dzięki technologii solubilizacji otrzymujemy stabilną, wysoko biodostępną kurkumę, która zachowuje swoje cenne właściwości prozdrowotne w znacznie niższych porcjach.

Produkty w postaci zmicelizowanej tworzą one solubilizaty lipofilnych (tłuszczolubnych, nierozpuszczalnych w wodzie) substancji.

Substancje te są stabilne pod względem pH i temperatury, a ich średnica wynosi ok. 30 nanometrów. Kiedy mikroemulsje mogą być niestabilne, produkty zmicelizowane są doskonałym rozwiązaniem w zakresie żywności funkcjonalnej, kosmetyków, farmaceutyków czy biotechnologii (komórki i hodowle bakterii). Micele są w 100% rozpuszczalne w wodzie i mogą być bezpośrednio stosowane w produktach niezależnie od właściwości pozostałych składników. Wykazano, że produkty w postaci zmicelizowanej to doskonały nośnik substancji hydrofobowych ("nie lubiących wody"). Zapewniają one lepsze i szybsze wchłanianie oraz przenikanie aktywnych składników.

 

Główne korzyści procesu micelizacji firmy AQUANOVA

 

1. Technologia

Przenoszenie zmicelizowanych substancji (rozpuszczalnych w tłuszczach i nierozpuszczalnych w wodzie) do produktów końcowych zachodzi bezpośrednio, z wyłączeniem kolejnych etapów produkcyjnych.

 

2. Wchłanianie/przenikanie

Badania naukowe potwierdzają wysoką wchłanialność zmicelizowanych aktywnych składników przez skórę i jelita. Substancje rozpuszczalne w tłuszczach tj. wit.E, są wchłaniane z wykorzystaniem soli kwasów żółciowych i enzymów poprzez tworzenie miceli w jelicie cienkim. Jednak proces ten cechuje niska biodostępność wchłanianych substancji. Wykorzystanie produktów w postaci zmicelizowanej firmy AQUANOVA, omija proces tworzenie miceli w jelitach, co zapewnia wyższą biodostępność aktywnych substancji.

 

3. Stabilność

W porównaniu z emulsjami, produkty w postaci zmicelizowanej AQUANOVA są stabilne (temperatura, pH - kwasy żołądkowe) oraz niepodatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne.

 

4. Nowe zastosowania substancji nierozpuszczalnych w wodzie

Micelizacja aktywnych substancji zapewnia nowe zastosowanie tej technologii w żywności, kosmetykach i lekach, a także biotechnologii.

 

5. Ochrona środowiska

Z uwagi na lepsze wchłanianie i biodostępność micelizowanych aktywnych substancji, można zmniejszyć ilość aktywnych składników w produkcie końcowym. Takie działanie jest przyjazne dla środowiska.

NovaSol® jest zarejestrowaną, opatentowaną marką AQUANOVA AG

 

Sposób użycia: 

1 kapsułka dziennie, podczas jedzenia

 

Sposób przechowywania:

przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci

 

Uwagi: 

nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety

 

Producent: 

AQUANOVA AG, Niemcy