Realizacja zamówienia: 3 dni

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 2 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

800 mg ekstraktu z ekstraktu z korzenia kurkumy ( Curcuma longa) 10:1

200mg hydroksypropylometylocelulozy (kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut

zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 500 mg = 45g

Informacje o produkcie:

 Ponadto, coraz więcej dowodów wskazuje na to, że kurkuma może chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych  (choroba Alzheimera) oraz stanów depresyjnych.

Kurkuma, ostryż długi (Curcuma longa)


Ostryż długi jest rośliną pochodzącą z terenów Indonezji oraz południowych Indii, gdzie jest zbierana od ponad 5000 lat. Surowcem leczniczym jest kłącze ostryżu o jednolicie pomarańczowożółtym przełamie, dlatego w wielu językach kurkumę nazywa się żółtym korzeniem, bądź szafranem indyjskim. Kurkuma pełniła istotną role w wielu tradycyjnych kulturach na całym Wschodzie, m.in. została wpisana do ajurwedyjskiej farmakopei. Pomimo, że Arabscy kupcu sprowadzili kurkumę do Europy w XIII w., to dopiero niedawno zyskała popularność w zachodniej kulturze.


Najważniejszym związkiem biologicznie czynnym znajdującym się w kurkumie jest kurkumina, która nadaje kłączu ostryżu złoty kolor. Kurkumina to naturalny związek polifenolowy, który działa jako silny przeciwutleniacz, ma właściwości przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Kurkuma jest dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, witaminy (niacyna, witamina C, E i K), a także minerały (potas, wapń, miedź, żelazo, magnez, cynk). Ze względu na te czynniki, kurkuma jest często stosowana w leczeniu wielu różnych problemów zdrowotnych.


Działanie przeciwzapalne kurkuminy zostało porównane do działania silnych leków przeciwzapalnych (hydrokortyzon, fenylobutazon), co wykazało, że w przeciwieństwie do leków, które mogą powodować niepożądane efekty, m.in. powstawanie wrzodów, zmniejszenie liczby białych krwinek, czy krwawienie z jelit, kurkumina w odpowiednich dawka nie wykazuje negatywnego oddziaływania na organizm. Działanie antyoksydacyjne kurkuminy pozwala chronić komórki jelita przed wolnymi rodnikami. Kurkumina hamuje aktywację NF kappa-B, głównego komórkowego czynnika zapalnego, który powoduje wytwarzanie cząsteczek zapalnych.


Oprócz tego, kurkumina wykazuje silnie działanie antyoksydacyjne (neutralizuje szkodliwe wolne rodniki), które jest ważne w leczeniu m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, ponieważ uśmierza ból, skraca czas trwania porannej sztywności stawów oraz zmniejsza opuchliznę stawów. Kurkumina może być w stanie obniżyć poziom "złego" cholesterolu w krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy i cukrzycowych chorób serca. Ponadto, kurkuma jest dobrym źródłem witaminy B6, która utrzymuje odpowiedni poziom homocysteiny. Zbyt wysokie stężenia homocysteiny uszkadzają naczynia krwionośne, powodują powstawanie miażdżycy oraz narastanie płytki nazębnej.


Spożywanie kurkumy poprawia trawienie, dzięki pobudzaniu pęcherzyka żółciowego, redukcji wzdęć i zaparć, a także może być pomocne w leczeniu stanów zapalnych jelit. Ostryż stosuje się również jako naturalny środek do detoksykacji wątroby. 

Polecamy