Realizacja zamówienia: 3 dni

DR. ENZMANN Witamina K2 MK-7 MSE 90 kaps. 200 µg

Dlaczego K2 MK-7 MSE?

Firma MSE dr Enzmann jest wiodącym producentem preparatów mitochondrialnych w Niemczech. Od 40 lat nieustannie tworzy najwyższej jakości preparaty oraz gwarantuje niezmienność składu. Skuteczność preparatów potwierdzają badania naukowe.

K2 MK-7 MSE  to preparat o najwyższej jakości farmaceutycznej, pozyskiwany  w procesie biofermentacji, na bazie bakterii identycznych z tymi produkowanymi w naszej florze jelitowej i dzięki temu doskonale przyswajalny przez komórki jelit.

Preparat firmy MSE Pharmazeutika GmbH jest również wysoce stabilną formą witaminy K2, a mianowicie menachinonem 7 (MK7). Forma ta,                         w przeciwieństwie do innych wykazuje zdolność akumulacji we krwi, co powoduje wysoce skuteczny transport wapnia z krwi do kości i dzięki temu utrzymanie prawidłowej gęstości kości. Stabilna forma K2 ( MK 7) jest również konieczna dla białek regulujących poziom wapnia w tętnicach.

K2 MK7 MSE powstała w procesie krystalizacji, co oznacza, że cząsteczki substancji czynnej są termodynamicznie stabilne, co gwarantuje, że właściwości fizykochemiczne substancji czynnej nie zmieniają się nawet w czasie jej kilkuletniego przechowywania.

wysoka dawka – 200 µg – gwarantuje skuteczne dotarcie do mitochondriów komórki.

wystarczy 1 kapsułka dziennie.

MK-7 – forma witaminy k2 najlepiej przyswajana przez organizm.

pomaga w utrzymaniu zdrowych, mocnych kości.

forma monoprepartu – gwarantuje precyzyjne uzupełnienie niedoborów wyłącznie niezbędnej substancji.

nie zawiera kazeiny, laktozy, glutenu, drożdży, żelatyny, soi, sztucznych barwników oraz słodzików.

polecany weganom i wegetarianom (nie zawiera żelatyny).

preparat tworzony zgodnie z GMP – stosowanie preparatów produkowanych zgodnie z GMP gwarantuje, że otrzymujecie Państwo określone substancje 

w dawkach zgodnych z informacją podaną na opakowaniu.

Witaminy K2 nie przyjmować przy jednoczesnym stosowaniu leków przeciwzakrzepowych lub przeciwpłytkówych. 

 

Witamina K

„Witamina K” – to wspólne określenie dla kilku związków: K1 (filochinon), K3 (menadion) oraz dla grupy K2 (menachinony). Wcześniej witamina K znana była jako witamina o działaniu przeciwkrwotocznym, ze względu na to że protrombina, jak 

i inne czynniki krzepnięcia krwi powstają przy udziale właśnie tej witaminy. Jednak to nie jedyna jej zaleta.

Witamina K jest również konieczna do zapewnienia funkcji białek (MGP – Matrix Gla Protein) wiążących i transportujących wapń do kości. Dzięki niej wapń pozyskiwany 

z pożywienia nie osadza się w naczyniach krwionośnych (prowadząc do zwapnienia), a jest transportowany bezpośrednio do kości.

Z najnowszych badań wynika, że nie tylko odpowiedni poziom witaminy D3 oraz wystarczająca ilość wapnia w organizmie są warunkiem zdrowych i mocnych kości. Równie ważnym, a może i najważniejszym czynnikiem jest jego skierowanie do kości.

Niedobór witaminy K można określić na podstawie długości krzepnięcia krwi. Wskaźnikiem niedoboru jest niski poziom karboksyosteokalcyny, który świadczy 

o niekorzystnym metabolizmie wapnia w układzie kostnym.

 

Dlaczego K2 MK-7?

Witaminy K różnią się od siebie zarówno pod względem wchłaniania, jak i działania biologicznego i tak na przykład:

 witamina K1, która występuje głównie w liściach różnych roślin zielonych i która może być dostarczana do organizmu z pożywieniem jest niezwykle słabo przyswajalna – mniej więcej na poziomie 5-10%.

Witamina K2 w postaci MK-4 – do spełnienia swojej funkcji wymaga niezwykle wysokich dawek (nawet w mg) oraz częstego przyjmowania, ponieważ ma stosunkowo krótki półokres rozpadu. Pozostaje we krwi tylko przez kilka godzin i w stosunkowo krótkim czasie jej poziom spada do wartości, która już nie ma znaczenia terapeutycznego.

 Witamina K2 w postaci MK-7 – charakteryzuje się doskonałą wchłanialnością oraz zdolnością do akumulacji we krwi. Witamina K2 może być tworzona przez mikroorganizmy, między innymi przez bakterie naszej własnej flory jelitowej i może być przyswajana bezpośrednio przez komórki jelit. Jednak warunkiem jej wytwarzania są zdrowe jelita. W innym wypadku należy dostarczyć K2 MK-7 w optymalnej dawce, w postaci suplementu diety.

W przypadku braku witaminy K2, białko (osteokalcyna) posiadające właściwości wiązania wapnia, staje się nieaktywne, w skutek czego procesy mineralizacji kości zostają zakłócone, a wapń zaczyna gromadzić się w naczyniach krwionośnych.

 

Rola witaminy K2 w organizmie:


 zapewnia właściwą dystrybucję wapnia do kości

 bierze udział w procesie krzepnięcia krwi

 jest niezbędna do utrzymania prawidłowej gęstości kości

 od witaminy K zależy aktywowanie MGP – białka syntetyzowanego przez tkanki mięśniowe otaczające naczynia krwionośne. Polega to na wiązaniu jonów wapniowych i tym samym zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.

 

Przeznaczenie preparatu

Witamina K2 spełnia w naszym organizmie bardzo różnorodne funkcje, m.in.: w procesie krzepnięcia krwi oraz 

w utrzymywaniu prawidłowej gęstości kości poprzez ułatwienie transportu wapnia z krwi do kości, ponadto reguluje poziom wapnia w tętnicach.

Witaminy K2 nie przyjmować przy jednoczesnym stosowaniu substancji hamujących krzepnięcie krwi ( np.: kumaryny, syntetyczne derywaty kumaryny).

 

Skład:

witamina K2 (menachinon 7), maltodekstryna, substancja wypełniająca celuloza mikrokrystaliczna, hydroksypropylometyloceluloza (otoczka kapsułki), substancja przeciwzbrylająca sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu.

Witamina K2 MK-7 MSE nie zawiera kazeiny, laktozy, glutenu, żelatyny, soi oraz sztucznych barwników.

Dla diabetyków - nie zawiera oznaczenia BE.

 

Sposób użycia:

1 kapsułka dziennie 200 ?g podczas posiłku. Najlepiej spożyć podczas posiłku popijając wystarczającą ilością wody. Dawka dzienna stanowi 266,5% zalecanego dziennego spożycia określonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety. Nie należy przekraczać dziennej dawki do spożycia.

Suplement diety nie może być traktowany jak substytut zróżnicowanej diety. Należy przestrzegać zdrowego trybu życia i różnorodnie się odżywiać.