Realizacja zamówienia: 3 dni

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce 400mg ekstraktu z owoców żurawiny (Vaccinium macrocarpon) 25:1

(równowartość 10000mg proszku z suszonych owoców)

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 6 kapsułek

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

2400 mg ekstraktu z owoców żurawiny (Vaccinium macrocarpon) 25:1

600mg hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)

 Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut

zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 6 kapsułek dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 500mg = 45g

 

 Żurawina (Vaccinium macrocarpon)

Błyszczące, szkarłatne, bardzo cierpkie owoce żurawiny należą do tego samego rodzaju co borówki - Vaccinium. Krzew

żurawiny można jeszcze niekiedy znaleźć rosnący dziko na terenach północnej Europy, północnej Azji oraz Ameryki Północnej.

Indianie spożywali żurawinę na ciepło, słodzili ją miodem lub syropem klonowym i powstawał sos żurawinowy. Żurawina była

używana również jako dekoracja, źródło czerwonego barwnika, natomiast w lecznictwie Indianie wykorzystywali jej

właściwości antybiotyczne, ściągające i tamujące krwawienie. Odmiana uprawiana komercyjnie w północnych Stanach

Zjednoczonych i Kanadzie, a teraz także i w Europie to żurawina amerykańska.

Choć znane i cenione składniki odżywcze, takie jak witamina C i błonnik odgrywają istotną rolę w korzyściach zdrowotnych

płynących ze spożywania żurawiny to jednak wśród najważniejszych składników wspomagających zdrowie wyróżnia się

kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, antocyjany, flawonoidy oraz triterpenoidy. Badania naukowe wykazały, że spożycie

żurawiny pomaga w walce z rakiem, procesami starzenia się, chorobami neurologicznymi, zapaleniami, cukrzycą oraz

infekcjami bakteryjnymi.

Żurawina ceniona jest dzięki zdolność do zapobiegania i leczenia zakażeń układu moczowego, dzięki wysokiej zawartości

proantocyjanidyn. Proantocyjanidyny w żurawinie mają specjalną strukturę, która skutecznie utrudnia przyleganie niektórych

bakterii (głównie Escherichia coli - pałeczki okrężnicy) do ścian układu moczowego. Ponadto, spożywanie żurawiny zmienia

odczyn moczu na kwaśny, co w połączeniu z hamowaniem przyczepności bakterii zapobiega powstawaniu kamieni w drogach

moczowych, bądź nerkach. System blokowania przyczepności bakterii do błon śluzowych odnosi się także do profilaktyki

wrzodów żołądka - proantocyjanidyny nie pozwalają na przyczepianie się bakterii Heliobacter pylori do błony śluzowej

żołądka.

Cenne dla układu sercowo-naczyniowego oraz wielu części przewodu pokarmowego (jama ustna, dziąsła, żołądek, jelito

grube) właściwości przeciwzapalne skutecznie obniżają ryzyko niepożądanych stanów zapalnych, a związane są z obecnością

proantocyjanidyn, antocyjanów oraz flawonoidów. W przypadku dziąseł, właściwości przeciwzapalne pomagają zmniejszyć

ryzyko choroby przyzębia, która prowadzi do uszkodzeń tkanek wspierających zęby, a ponadto zapobiegają powstawaniu

próchnicy oraz płytki nazębnej poprzez wpływanie na zdolność przylegania bakterii Streptococcus mutants (bakterie

korzystne dla organizmu) do powierzchni zęba.

Związki przeciwutleniające zapobiegają chorobom układu krążenia poprzez przeciwdziałanie tworzeniu się złogów cholesterolu

w sercu i naczyniach krwionośnych, ponieważ obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi, a podnoszą poziom

"dobrego" cholesterolu HDL. Żurawina zawiera dużą ilość błonnika, który pozwala na długotrwałe uczucie sytości, oraz

wspomaga rozbijanie cząsteczek tłuszczów na mniejsze, bardziej przyswajalne frakcje. Kolejną cenną korzyścią płynące ze

spożywania żurawiny jest zdolność do walki z procesami starzenia, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witaminy

B3, B5 i C, które chronią uszkodzenia komórek spowodowane przez czynniki naturalne. Ponadto, żurawina wspomaga wzrost

włosów, a także sprawia, że stają się miękkie, gładkie i błyszczące.