Realizacja zamówienia: 3 dni

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

NNKT

pochodzącą z oleju z ryb, siemienia lnianego i oleju słonecznikowego.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 3 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

3 kapsułki zawierają

Zawartość w dziennej porcji

% ZDS*

Olej rybny

1200mg

**

Olej z siemienia lnianego

900mg

**

Olej słonecznikowy

870mg

**

Witamina E

30mg

250%

W tym zawierają:

 

 

Omega 3

810mg

**

Omega 6

89mg

**

Omega 9

51 mg

**

 

Kwasy Omega 3

 

 

Kwas alfa linolenowy (ALA)

450mg

**

Kwas eikozapentaenowy (EPA)

216mg

**

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)

144mg

**

Żelatyna wieprzowa

12000mg

**

*ZDS – zalecane dzienne spożycie **ZDS – brak zalecanego dziennego spożycia

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut

zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 3 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 1400 mg = 126g

Omega 3-6-9

Nienasycone tłuszcze dzielimy na wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA, które zawierają głównie kwasy omega-3 i omega-6 oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe MUFA, które obejmują kwasy omega-9. Wśród kwasów tłuszczowych PUFA wyróżniamy grupę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, do których zaliczamy kwas linolowy (LA, omega-6), linolenowy (ALA, omega-3) oraz związki  należące do ich rodzin, czyli między innymi kwas gamma-linolowy (GLA, omega-6), eikozapentaenowy (EPA, omega-3) i dokozaheksaenowy (DHA, omega-3).  Kwasy linolowy i linolenowy muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem, ponieważ są syntetyzowane wyłącznie przez rośliny, natomiast kwasy EPA i DHA występują naturalnie w organizmach wodnych (ryby, algi, fitoplankton). W przypadku kwasów omega-9 organizm ludzki posiada enzymy niezbędne do ich syntezy z nadmiaru innych kwasów tłuszczowych, jednak osoby starsze, z chorobami wątroby, bądź obciążone błędami genetycznymi, nie są w stanie wytworzyć ich dostatecznej ilości niezbędnej do trwania w zdrowiu i dlatego ważne jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-9.

Właściwe suplementy kwasów z rodziny Omega powinny zawierać je w odpowiednich proporcjach, ze znaczną przewagą Omega-3 nad Omega-6 i Omega-9.

Kwasy tłuszczowe omega-3 korygują brak równowagi w nowoczesnych dietach, które prowadzą do problemów zdrowotnych. Jedzenie pożywienia bogatego w omega-3 pozwala zminimalizować ryzyko wystąpienia takich chorób jak choroby serca czy udary mózgu, a także obniżyć frakcję LDL cholesterolu (tzw. złego cholesterolu). Dieta bogata w kwas linolenowy zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów mózgu poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych, co skutkuje zahamowaniem gromadzenia się złogów tłuszczu w tętnicach (miażdżycy). Kwasów EPA i DHA natomiast wykazują  dobroczynny wpływ na rozwój układu nerwowego i wzrokowego płodu, a później dziecka przez pierwsze dwa lata jego życia. Ponadto kwasy omega-3 łagodzą reumatoidalne zapalenie stawów oraz objawy łuszczycy.

Większość  kwasów omega-6 jest dostarczanych do organizmu z diety bogatej w oleje roślinne. Kwas gamma-linolowy ułatwia utrzymanie skóry w dobrym stanie, pomaga łagodzić zaczerwienienia oraz nawilża, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. GLA stanowi ważny czynnik w leczeniu neuropatii cukrzycowych, który skutecznie łagodzi skutki oraz pomaga w zapobieganiu zespołowi napięcia przedmiesiączkowego na skutek powstawania prostaglandyn kontrolujących szereg funkcji fizjologicznych, między innymi przewodzenie nerwowe.

Kwasy omega-9, podobnie jak kwasy omega-3, mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Wykazano, że omega-9 zwiększają poziom frakcji HDL cholesterolu (tzw. dobrego), co zapobiega gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach, a także zmniejszają ilość trójglicerydów we krwi. Spożywanie tych kwasów zamiast kwasów nasyconych zmniejsza nadmierną ilość wydzielanych kwasów  żołądkowych, a także pomaga zachować kontrolę nad poziomem cukru we krwi poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę. 

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...