Realizacja zamówienia: 3

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 4 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

1600 mg L-leucyny

400mg hydroksypropylometyloceluloza ( kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 4 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 500 mg = 45g

L-leucyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że nie jest syntetyzowana przez nasz organizm i musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Naturalnym źródłem leucyny w diecie mogą być orzechy, ryż brązowy, chleb pełnoziarnisty. Aminokwas ten stanowi około 8% w strukturach białkowych, a tym samym jest na czwartym miejscu pod względem koncentracji w tkankach organizmu. L-leucyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych, a także aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), które pomagają w regeneracji mięśni po wysiłku. L-leucyna, jako jeden z trzech BCAA (L-izoleucyna + L-leucyna + L-walina), jest istotna dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia oraz pracy tkanki mięśniowej, dlatego jest stosowana zarówno w celach medycznych, jak i sportowych.

Leucyna jest jednym z najważniejszych aminokwasów dla organizmu osób ćwiczących, ponieważ jako najskuteczniejszy aminokwas z grupy BCAA zapobiega utracie mięśni. Leucyna rozkłada się w organizmie i przekształca w glukozę znacznie szybciej niż izoleucyna i walina, dzięki czemu jest bezpośrednim źródłem energii dla mięśni.Ponadto, leucyna stanowi jeden z podstawowych związków odpowiedzialnych za budowę masy mięśniowej, ponieważ oddziałuje na kinazę mTOR, co prowadzi do nasilenia syntezy i naprawy białek mięśniowych oraz wzrostu tempa tego procesu, a także oddziaływuje na proces syntezy hormonu wzrostu. Warto zaznaczyć, że leucyna jest zaliczana do grupy związków ketogennych - w szeregu reakcji metabolicznych prowadzi do powstania ketoleucyny, która ograniczenia syntezę kortyzolu (hormon stresu). Kortyzol może powodować rozpad białek i zwiększenie syntezy glukozy, zatrzymywanie soli w organizmie, wzrost wydalania potasu, wzmożenie produkcji soku żołądkowego, a także uwalnianie wapnia z kośćca.

Leucyna odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Niedobór tego aminokwasu w organizmie może powodować objawy podobne do hipoglikemii (niedocukrzenia), takie jak zawroty głowy, bóle głowy, depresja, zmęczenie i drażliwość. Ponadto, leucyna w połączeniu z dwoma innymi aminokwasy (izoleucyną i waliną) mogą być pomocne w leczeniu niektórych przypadków encefalopatii wątrobowej - uszkodzenia wątroby u alkoholików.

W obrębie układu nerwowego leucyna wykazuje dość szeroki zakres działania, m.in. wpływa na ośrodek sytości w podwzgórzy za sprawą kinazy mTOR (tej, która nasila proces syntezy białek), powodując znaczne zmniejszenie łaknienia. Ponadto, leucyna pobudza syntezę serotoniny w mózgu, co umożliwia poprawę zdolności wysiłkowych poprzez odsunięcie objawów zmęczenia w czasie, a także zwiększa produkcję glutaminianu pełniącego funkcje neuroprzekaźnika o charakterze pobudzającym aktywność neuronów, co może być pożądane np. w procesie uczenia się czy innego wysiłku intelektualnego.