Realizacja zamówienia: 3 dni

Suplement diety zawierający najwyższej jakości, czysty wapń z koralowca.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 3 gramy

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia: 100% czysty, naturalny wapń z koralowca

 Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut

zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: Najlepiej rozmieszać proszek w przegotowanej wodzie. Zostawić na noc i pić w ciągu dnia bez osadu. W

pierwszym tygodniu 1 g. na dzień. Od drugiego tygodnia 2 g. a począwszy od 3 tygodnia należy używać między 3-4 g.

dziennie.

Zawartość netto: 100 gram

Wapno koralowe – działanie i skład:

Wapno koralowe to całkowicie naturalny proszek kopalny, rodzaj soli wapniowej, który jest pozyskiwany tylko i wyłącznie ze

skamieniałych raf koralowych. Wapno koralowe wydobywa się z jasnego dna oceanu w pobliżu subtropikalnej japońskiej

wyspy Okinawa. Rafę koralową tworzą bezkręgowce morskie, tzw. koralowce, które wydzielają sole wapniowe regulujące pH

otaczającej je wody. Szkielet mineralny koralowców charakteryzuje się wysoką zawartości wapnia, a dokładniej węglanu

wapnia, a także jest źródłem wielu innych minerałów występujących naturalnie w oceanie, m.in. magnezu, cynku, żelaza,

potasu. Wapno koralowe zawiera taki sam stosunek wapnia do magnezu (2:1, czyli około 20% wapnia i 10% magnezu) jak

nasze kości. Minerały te są wyjątkowe, ponieważ występują naturalnie w formie silnie zjonizowanej (do 92%), dzięki czemu

są lepiej wchłaniane niż formy słabo zjonizowane, nawet przez osoby dotknięte problemami z trawieniem.

Wapno koralowe oferowane w naszym sklepie jest produktem naturalnym, a nie jak to często się zdarza

hodowlanym koralowcem, który posiada sztucznie podwyższane zawartości magnezu.

Kluczową rolą zjonizowanego wapnia jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, ponieważ spożywanie wapna

koralowego działa alkalizująco na organizm, czyli zmienia pH płynów ustrojowych (krew, ślina) z kwaśnego na zasadowe.

Nadmierne spożywanie m.in. słodyczy, czerwonego mięsa, nabiału, napojów gazowanych przyczynia się do obniżenia pH

ustroju, czyli wzrostu kwasowości, dlatego miłośnikom tego typu produktów zaleca się suplementację wapna koralowego.

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej zapobiega blokowaniu dostępu tlenu do komórek, co zmniejsza ryzyko rozwoju

wielu chorób, w tym cukrzycy, nadwagi, czy też udaru krwotocznego. Oprócz tego uważa się, że prawidłowe pH płynów

ustrojowych przyczynia się do zwiększonego poboru oraz lepszego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, bądź

suplementów diety.

Wapń, jak i inne minerały alkaliczne obecne w wapnie koralowym są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pierwiastek ten ma decydujące znaczenie nie tylko dla prawidłowego rozwoju kości, ale również dla utrzymania prawidłowego

skurczu mięśni, krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca, a także przekazywania sygnałów nerwowych. W przypadku

wystąpienia niedoboru minerałów alkalicznych, w tym wapnia, organizm zaczyna pobierać je m.in. z kości, co przyczynia się

do rozwoju osteoporozy. Uważa się, że wapno koralowe zawiera również przeciwutleniacze, które są znane z ochrony

organizmu przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych. Wykazano, że

przyjmowanie wapna koralowego może zapobiegać problemom związanym z nieprawidłowym funkcjonowaniem pęcherzyka

żółciowego, m.in. nudnościami, wzdęciami i gazami, nietolerancją tłustych potraw oraz zaparciami.

Polecamy