Suplement diety zawierający w jednej kapsułce 800mg czystego wapnia z koralowca.
Zalecana do spożycia dzienna porcja: 3 kapsułki
Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:
2400 mg wapnia z koralowca
300mg hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)
Ostrzeżenia i przechoanie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut
zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Sposób użycia: 3 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.
Zawartość netto: 90 kapsułek po 900mg = 81g
Wapno koralowe – działanie i skład
Wapno koralowe to całkowicie naturalny proszek kopalny, rodzaj soli wapniowej, który jest pozyskiwany tylko i wyłącznie ze
skamieniałych raf koralowych. Wapno koralowe wydobywa się z jasnego dna oceanu w pobliżu subtropikalnej japońskiej
wyspy Okinawa. Rafę koralową tworzą bezkręgowce morskie, tzw. koralowce, które wydzielają sole wapniowe regulujące pH
otaczającej je wody. Szkielet mineralny koralowców charakteryzuje się wysoką zawartości wapnia, a dokładniej węglanu
wapnia, a także jest źródłem wielu innych minerałów występujących naturalnie w oceanie, m.in. magnezu, cynku, żelaza,
potasu. Wapno koralowe zawiera taki sam stosunek wapnia do magnezu (2:1, czyli około 20% wapnia i 10% magnezu) jak
nasze kości. Minerały te są wyjątkowe, ponieważ występują naturalnie w formie silnie zjonizowanej (do 92%), dzięki czemu
są lepiej wchłaniane niż formy słabo zjonizowane, nawet przez osoby dotknięte problemami z trawieniem.
Wapno koralowe oferowane w naszym sklepie jest produktem naturalnym, a nie jak to często się zdarza
hodowlanym koralowcem, który posiada sztucznie podwyższane zawartości magnezu.
Kluczową rolą zjonizowanego wapnia jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, ponieważ spożywanie wapna
koralowego działa alkalizująco na organizm, czyli zmienia pH płynów ustrojowych (krew, ślina) z kwaśnego na zasadowe.
Nadmierne spożywanie m.in. słodyczy, czerwonego mięsa, nabiału, napojów gazowanych przyczynia się do obniżenia pH
ustroju, czyli wzrostu kwasowości, dlatego miłośnikom tego typu produktów zaleca się suplementację wapna koralowego.
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej zapobiega blokowaniu dostępu tlenu do komórek, co zmniejsza ryzyko rozwoju
wielu chorób, w tym cukrzycy, nadwagi, czy też udaru krwotocznego. Oprócz tego uważa się, że prawidłowe pH płynów
ustrojowych przyczynia się do zwiększonego poboru oraz lepszego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, bądź
suplementów diety.
Wapń, jak i inne minerały alkaliczne obecne w wapnie koralowym są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pierwiastek ten ma decydujące znaczenie nie tylko dla prawidłowego rozwoju kości, ale również dla utrzymania prawidłowego
skurczu mięśni, krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca, a także przekazywania sygnałów nerwowych. W przypadku
wystąpienia niedoboru minerałów alkalicznych, w tym wapnia, organizm zaczyna pobierać je m.in. z kości, co przyczynia się
do rozwoju osteoporozy. Uważa się, że wapno koralowe zawiera również przeciwutleniacze, które są znane z ochrony
organizmu przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych. Wykazano, że
przyjmowanie wapna koralowego może zapobiegać problemom związanym z nieprawidłowym funkcjonowaniem pęcherzyka
żółciowego, m.in. nudnościami, wzdęciami i gazami, nietolerancją tłustych potraw oraz zaparciami.