Realizacja zamówienia: 3 dni

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce 50mg koenzymu Q10(ubichinon) oraz 350mg ekstraktu z owoców Camu Camu (Myrciaria dubia) standaryzowanego na wysoką zawartość 25% naturalnej witaminy C.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 2 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

Składnik odżywczy

Zawartość w dziennej porcji

% ZDS*

Q10 (ubichinon)

100mg

**

Witamina C

50mg

62,5%

*ZDS – zalecane dzienne spożycie **ZDS – brak zalecanego dziennego spożycia

Skład: ekstrakt z owoców Camu Camu standaryzowany na zawartość 25% witaminy C, koenzym Q10 (ubichinon), hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 500mg = 45g

Camu Camu - świeże jagody camu camu zawierają minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100g, co stanowi około 2-3 proc. ich świeżej masy. Na witaminie C jednak się nie kończy. Owoce camu camu to doskonałe źródło bioflawonoidów, które w badaniach in vitro i in vivo wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uszczelniające i moczopędne, co przekłada się na ochronę przed licznymi chorobami i wiele korzyści dla urody. Antyoksydacyjny potencjał rośliny  camu camu potęguje obecność kwasu elagowego, który typowo występuje w owocach jagodowych i ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Warto natomiast zwrócić uwagę na fakt, że połączenie witaminy C, flawonoidów i kwasu elagowego w takich ilościach czyni z camu camu bombę antyoksydacyjną, a z tym wiąże się już nie tylko ochrona przed infekcjami i redukcja zmarszczek. Związki z grupy flawonoidów przede wszystkim chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów i nieswoistymi zapaleniami jelit, wykazują zdolność zapobiegania procesom nowotworowym,  łagodzą dolegliwości alergiczne i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksycznych metali ciężkich. Kwas elagowy, podobnie jak bioflawonoidy przyczyniają się do naturalnej śmierci komórek nowotworowych. Znany jest także z właściwości antycukrzycowych.

Koenzym Q10 stosowany jest przede wszystkim w chorobach układu krążenia, poza tym w niedoborach immunologicznych lub w stanach, w których wskazane jest zwiększenie aktywności układu odpornościowego. Najważniejszym wskazaniem leczniczym dla koenzymu Q10 są: kardiomiopatie i niewydolność krążenia, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, niemiarowości. Koenzym Q-10 jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, opóźnia procesy starzenia się komórek, zwiększa odporność i neutralizuje toksyczne związki w naszym organizmie

Wszystkie żywe komórki potrafią wytwarzać koenzym Q10 z aminokwasów: fenyloalaniny, tyrozyny i metioniny. Przy czym komórka do wytwarzania koenzymu Q10 potrzebuje jeszcze witaminy B12 i kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B. Ponieważ organizm posiada zdolność wytwarzania Q10, zalicza się je do substancji witaminopodobnych. W starszym wieku organizm wykorzystuje koenzym z pokarmu, lecz nie potrafi przekształcać już koenzymu Q w koenzym Q10.