Realizacja zamówienia: 3

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 1 tabletka

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

Składnik odżywczy:  Zawartość w dziennej porcji:           %ZDS

ekstrakt z bos            400mg                              **

w tym  kwasów boswelliowych                        260mg

**ZDS – brak zalecanego dziennego spożycia

Składniki: ekstrakt z boswelli standaryzowany na zawartość 65% kwasów bosweliowych,  skrobia ziemniaczana – substancja

rozsadzająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut

zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 1 tabletka dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 180 tabletek po 450 mg = 81g

Informacje o produkcie:

Boswellia (Boswellia serrata)

Boswellia serrata, znana również jako indyjskie kadzidło, jest gatunkiem rośliny z rodziny osoczynowatych rodzimym dla terenów Indii. Od tysięcy lat Boswellia serrata była wykorzystywana w indyjskiej kulturze. Roślina wytwarza żywicę, która po zestalenia była używana jako kadzidło, którego zapach łagodził zarówno depresję, jak i stany lękowe. Ekstrakt pochodzący z drzewa boswellia były również używany do leczenia różnego rodzaju stanów zapalnych, biegunki, chorób płuc oraz chorób serca. W ciągu ostatnich kilku lat, Boswellia serrata przyciąga wiele uwagi w środowisku medycznym, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne, które dorównują lekom przepisywanym na receptę, a dodatkowo nie powoduje skutków ubocznych. Podczas gdy większość z leków działa jako inhibitor enzymu cyklooksygenazy COX, boswellia hamuje działanie enzymu lipoksygenazy LOX, który jest silnymi czynnikiem przyczyniającymi się do powstawania stanów zapalnych oraz wielu chorób. Hamowanie enzymu LOX skutecznie blokuje syntezę leukotrienów związanych z procesami zapalnymi.

Związki bioaktywne zawarte w ekstrakcie z boswelli, głównie kwasy bosweliowe, są odpowiedzialne za zmniejsza stanów zapalnych oraz wspieranie funkcjonowania systemu immunologicznego na różnych poziomach, w tym:

     

   pomagają regulować poziom limfocytów (białych krwinek) w organizmie,
     

   wpływają hamująco na proces wytwarzania cytokin, czynników zapalnych,
       

 regulują produkcję immunoglobuliny G (IgG), przeciwciała, które chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi i

wirusowymi.

Okazuje się, że kwasy bosweliowe są bardzo skutecznym środkiem w leczeniu wielu chorób zapalnych, takich jak zapalenie stawów, astma oskrzelowa, przewlekłe zapalenie okrężnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego-Crohna. Ponadto, ekstrakt z boswelli może pomóc zmniejszyć ból, obrzęki oraz trudności  w poruszaniu się u osób z zapaleniem stawów lub chorobą zwyrodnieniową stawów, która najczęściej dotyczy stawu kolanowego. Oprócz tego, Boswellia serrata przyczynia się do ograniczania działania czynnika martwicy nowotworu alfa (TNF-α), który jest silnym czynnikiem zapalnym i powoduje rozkład tkanki łącznej w organizmie. Kwasy bosweliowe wykazują również zdolność do hamownia namnażania się komórek w miejscach objętych stanem zapalnym oraz do poprawy dopływu krwi do stawów i przywrócenie integralności osłabionych naczyń krwionośnych.

Boswellia jest również znana ze zdolności do zwalczania infekcji dróg oddechowych, co oznacza, że ​​ pozwala szybciej pozbyć się przeziębienia i grypy, a także uporczywego kaszlu i bólu gardła. Badania pokazują, że ekstrakt z boswelli zapobiega wystąpieniu alergii i astmy. Boswellia zakłóca rozwoju choroby autoimmunologicznych, ponieważ pomaga w kontrolowaniu wytwarzania immunoglobulin (przeciwciał), które są wykorzystywane przez układ odpornościowy do walki z potencjalnym zagrożeniem. W tradycyjnej medycynie chińskiej palono żywicę z boswelli, ponieważ poprawiała krążenia krwi, dzięki czemu znacznie skracał się czas gojenia ran oraz łagodziła ból spowodowany m.in. przez zakażenia bakteryjne lub wirusowe.