Realizacja zamówienia: 3 dni

Zalecana do spożycia dzienna porcja:

3-5 gram proszku

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

Ekstrakt z korzenia maca (Lepidium peruvianum) 100%

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut

zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia:

3-5 gramów proszku dziennie rozmieszane w szklance wody lub innego napoju, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto opakowania:

250 gram

Maca ekstrakt - informacje ogólne i lecznicze działanie produktu:

Maca (Lepidium peruvianum, Lepidium meyenii)

Maca to jednoroczne korzeniowe warzywo zaliczane do roślin z rodziny krzyżowych (Cruciferae) podobnie jak brokuły czy rzepa. Z uwagi na wyjątkowe właściwości lecznicze, roślina ta jest zaliczana do grona naturalnych "super żywności". Maca rośnie na ubogich glebach wulkanicznych znajdujących się wysoko w górach Ameryki Południowej, głównie w Andach peruwiańskich na poziomie 4000-4500 m n.p.m. Środowisko idealne dla wzrostu macy jest uważane za nieprzyjazne, ponieważ wysoko w górach panują niesprzyjające warunki klimatyczne, tj. niskie ciśnienie, duże wahania temperatur czy bardzo silne promieniowanie UV. Wszystkie te niekorzystne warunki atmosferyczne wpływają na zwiększoną produkcję substancji ochronnych przez macę, dzięki czemu jest bogatym źródłem związków bioaktywnych.Surowcem leczniczym jest korzeń macy, który składa się z około 18% białka, 76,5% węglowodanów, 5% tłuszczu i 8,5% błonnika. Maca jest bardzo dobry źródłem kwasów tłuszczowych (kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy, kwas stearynowy), aminokwasów, w tym 8 niezbędnych aminokwasów, witamin (B1, B2, C, E), minerałów, a także fitosteroli, flawonoidów oraz glukozynolatów. Uważa się, że maca ma wyższy poziom wapnia niż mleko, a stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do kwasów tłuszczowych nienasyconych jest bardzo korzystny. Maca od tysięcy lat pozostaje w stałym użyciu. Roślina była uznawana przez Inków za święty dar od bogów i stanowiła cenne źródło pożywienia.

Korzeń macy jest dobrze znany ze wspomagania zachowania odpowiedniej równowagi hormonalnej, co przyczynia się do poprawy objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy. W przypadku kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), ekstrakt z macy pomaga kontrolować poziom estrogenu w organizmie. Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom estrogenu może sprawiać trudności w zajściu w ciążę, dlatego zrównoważenie poziomu estrogenu w organizmie jest bardzo ważne dla poprawy płodności oraz zmniejszenia objawów związanych z PCOS. Oprócz tego, ekstrakt z macy poprawia nastrój oraz zwalcza stany depresyjne i lękowe, dzięki czemu wpływa na zwiększenie libido i sprawności seksualnej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, co najprawdopodobniej wiąże się ze zwiększeniem poziomu serotoniny (hormon szczęścia). Okazuje się, że stosowanie ekstraktu z korzenia macy przez mężczyzn zwiększa objętość nasienia i liczbę plemników, a także reguluje poziom testosteronu. Maca jest uznawana za adaptogen, czyli lek ziołowy pomagający organizmowi w naturalny sposób dostosować się do warunków stresogennych, na które jesteśmy narażeni w ciągu dnia. Spożywanie ekstraktu z korzenia macy przyczynia się do wzrostu energii i wytrzymałości, dlatego wiele osób często przyjmuje go przed treningiem. Z uwagi na działanie energetyzujące, maca poprawia jasność umysłu oraz zwiększa zdolność koncentracji, dzięki czemu poprawia pamięć i zdolność uczenia się. W porównaniu z kofeiną, maca w większych ilościach nie powoduje uciążliwego drżenia rąk. Ponadto korzeń macy wykazuje działanie przeciwutleniające oraz zwiększa poziom innych przeciwutleniaczy, tj. glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej. Działanie to nie tylko poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także zapobiega rozwojowi chorób przewlekłych, które są związane m.in. z wysokim poziomem cholesterolu, bądź upośledzoną tolerancją glukozy.

Ekstrakt z korzenia macy zawiera znaczne ilości wapnia oraz zwiększa wydzielanie hormonów (estrogen, testosteron), dzięki czemu promuje zdrowe kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Wyciągi z korzenia macy coraz częściej stosuje się w produkcji kosmetyków, ponieważ dostarczają skórze potrzebnych składników odżywczych, które wpływają na stabilność błon komórkowych i utrzymują odpowiedni stopień nawodnienia i odżywienia skóry. 

Różnica pomiędzy proszkiem a ekstraktem:

Ekstrakt roślinny z macy organicznej odznacza się prawie 20 razy mocniejszym działaniem od zwykłego proszku. Dzieje się tak za sprawą metody produkcji, która to polega na płukaniu roślin gorącą wodą, dzięki czemu w składzie naszego ekstraktu zostają wyłącznie substancje rozpuszczalne w wodzie. Wśród tych substancji należy wymienić przede wszystkim bardzo cenne aminokwasy oraz polisacharydy, które to w dodatku występują w wysoko skoncentrowanej postaci, dzięki czemu ich działanie lecznicze jest znacznie bardziej wydajne.

Informacja dla alergików i wegetarian:

Oryginalne produkty HANOJU są w pełni bezpieczne i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Ważne jest również, że w ich składzie nie ma żadnych chemicznych barwników, cukru, glutenu oraz aromatów.

Zdecyduj się na najwyższą jakość:

Na opakowanie ekstraktu z macy składa się 250 gram wyciągu z rośliny maca (lepidium meyenii), uprawianej organicznie, nie zawierającej żadnych dodatków chemicznych. Niniejszy ekstrakt z macy wytwarzany jest w rygorystycznie kontrolowanym otoczeniu. Maca jest bardzo cenną rośliną posiadającą w swoim składzie spore dawki wielu naturalnych substancji, które chronią nasz organizm przed patogenami.

HANOJU do produkcji ekstraktu z macy wykorzystuje jedynie rośliny pochodzące z upraw na płaskowyżach And na wysokości 4000 m n.p.m. i wyżej. Do niniejszych upraw nie są używane żadne sztuczne nawozy ani środki ochrony roślin typu pestycydy czy herbicydy.

Uprawa rośliny w wyższych partiach And powoduje, że w celu przetrwania w trudnych warunkach (duże wahania temperatur, mocne promienie słoneczne czy niskie ciśnienie) roślina wytwarza znacznie więcej substancji ochronnych, co powoduję, że w jej składzie zawartych jest o wiele więcej wysoko skoncentrowanych substancji, korzystnych dla naszego zdrowia.

Polecamy