Realizacja zamówienia: 3 dni

Zalecana do spożycia dzienna porcja 3-5 gramów

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia: ekstrakt z korzenia czerwonej odmiany maca (Lepidium peruvianum) 100%

Sposób użycia:

3-5 gramów proszku dziennie rozmieszane w szklance wody lub innego napoju, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożyciaw ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut

zróżnicowanej diety. Produkt należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Zawartość netto: 250 gram

Maca to jednoroczne korzeniowe warzywo zaliczane do roślin z rodziny krzyżowych (Cruciferae) podobnie jak brokuły czy rzepa. Z uwagi na wyjątkowe właściwości lecznicze, roślina ta jest zaliczana do grona naturalnych "super żywności". Maca rośnie na ubogich glebach wulkanicznych znajdujących się wysoko w górach Ameryki Południowej, głównie w Andach peruwiańskich na poziomie 4000-4500 m n.p.m. Środowisko idealne dla wzrostu macy jest uważane za nieprzyjazne, ponieważ wysoko w górach panują niesprzyjające warunki klimatyczne, tj. niskie ciśnienie, duże wahania temperatur czy bardzo silne promieniowanie UV. Wszystkie te niekorzystne warunki atmosferyczne wpływają na zwiększoną produkcję substancji ochronnych przez macę, dzięki czemu jest bogatym źródłem związków bioaktywnych.Surowcem leczniczym jest korzeń macy, który składa się z około 18% białka, 76,5% węglowodanów, 5% tłuszczu i 8,5% błonnika. Maca jest bardzo dobry źródłem kwasów tłuszczowych (kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy, kwas stearynowy), aminokwasów, w tym 8 niezbędnych aminokwasów, witamin (B1, B2, C, E), minerałów, a także fitosteroli, flawonoidów oraz glukozynolatów. Uważa się, że maca ma wyższy poziom wapnia niż mleko, a stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do kwasów tłuszczowych nienasyconych jest bardzo korzystny. Maca od tysięcy lat pozostaje w stałym użyciu. Roślina była uznawana przez Inków za święty dar od bogów i stanowiła cenne źródło pożywienia.

Korzeń macy jest dobrze znany ze wspomagania zachowania odpowiedniej równowagi hormonalnej, co przyczynia się do poprawy objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy. W przypadku kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), ekstrakt z macy pomaga kontrolować poziom estrogenu w organizmie. Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom estrogenu może sprawiać trudności w zajściu w ciążę, dlatego zrównoważenie poziomu estrogenu w organizmie jest bardzo ważne dla poprawy płodności oraz zmniejszenia objawów związanych z PCOS. Oprócz tego, ekstrakt z macy poprawia nastrój oraz zwalcza stany depresyjne i lękowe, dzięki czemu wpływa na zwiększenie libido i sprawności seksualnej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, co najprawdopodobniej wiąże się ze zwiększeniem poziomu serotoniny (hormon szczęścia). Okazuje się, że stosowanie ekstraktu z korzenia macy przez mężczyzn zwiększa objętość nasienia i liczbę plemników, a także reguluje poziom testosteronu. Maca jest uznawana za adaptogen, czyli lek ziołowy pomagający organizmowi w naturalny sposób dostosować się do warunków stresogennych, na które jesteśmy narażeni w ciągu dnia. Spożywanie ekstraktu z korzenia macy przyczynia się do wzrostu energii i wytrzymałości, dlatego wiele osób często przyjmuje go przed treningiem. Z uwagi na działanie energetyzujące, maca poprawia jasność umysłu oraz zwiększa zdolność koncentracji, dzięki czemu poprawia pamięć i zdolność uczenia się. W porównaniu z kofeiną, maca w większych ilościach nie powoduje uciążliwego drżenia rąk. Ponadto korzeń macy wykazuje działanie przeciwutleniające oraz zwiększa poziom innych przeciwutleniaczy, tj. glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej. Działanie to nie tylko poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także zapobiega rozwojowi chorób przewlekłych, które są związane m.in. z wysokim poziomem cholesterolu, bądź upośledzoną tolerancją glukozy.

Ekstrakt z korzenia macy zawiera znaczne ilości wapnia oraz zwiększa wydzielanie hormonów (estrogen, testosteron), dzięki czemu promuje zdrowe kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Wyciągi z korzenia macy coraz częściej stosuje się w produkcji kosmetyków, ponieważ dostarczają skórze potrzebnych składników odżywczych, które wpływają na stabilność błon komórkowych i utrzymują odpowiedni stopień nawodnienia i odżywienia skóry.

Polecamy