Realizacja zamówienia: 3

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

1200 mg ekstraktu z owoców ostropestu plamistego (silybum marianum) standaryzowany na zawartość 80% sylimaryny = 960 mg sylimaryny

1200 mg ekstraktu z liści karczocha (Cynara scolymus) 20:1(równowartość 24 gramów proszku z karczocha)
600mg hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)
 
Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 6 kapsułek dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 500 mg = 45g

Informacje ogólne:

Ekstrakt z karczocha wspiera prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego wpływając na poprawę komfortu trawiennego. Pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, działa stymulująco na produkcję soków trawiennych, pracę wątroby oraz dróg żółciowych.

Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne.

cynaryna jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Cynaryna usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami;
inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita;
kwas chlorogenowy jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Zmniejsza on absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów;
niacyna, znana także jako witamina B3 i PP, bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw

Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, przyspiesza proces usuwania trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz nasila proces przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych. Tym samym cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent.

Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.

Karczoch wykazuje synergizm (współdziałanie spotęgowane) z sylimaryną czyli substancją czynną zawartą w ostropeście plamistym.

Ostropest plamisty swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie. Jest to kompleks flawonolignanów pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z owoców ostropestu. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe wątroby, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne. Zgodnie z innymi badaniami, sylimaryna może chronić komórki wątroby przez zablokowanie wejścia szkodliwych toksyn i pomagają usunąć te toksyny przez komórki wątroby. Podobnie jak w przypadku innych flawonoidów, ostropest plamisty jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Sylimaryna nie rozpuszcza się w wodzie dlatego aby uzyskać pożądany efekt terapeutyczny należy stosować standaryzowane wyciągi z ostropestu zawierające 70-80% sylimaryny.

Sylimarynę należy przyjmować doustnie w dawce 100-200 mg przynajmniej 1 raz dziennie, przez pół roku. Dopiero dłuższe zażywanie sylimaryny przynosi efekty, ważne jest bowiem wysycenie komórek i utrzymywanie stałego poziomu związku we krwi.