Realizacja zamówienia: 3

Nasiona Chia (białe) - szałwia hiszpańska - 50 g

Skład:

organiczne białe nasiona chia (szałwia hiszpańska)


Składniki odżywcze

w 100g

w porcji 10g

% GDA* w 10g

Kalorie

444,0 kcal

44,4 kcal

--

Tłuszcz

31,4 g

3,1 g

--

Nasycone kwasy tłuszczowe

3,8 g

0,4 g

--

Kwasy omega-6

6,4 g

0,6 g

--

Kwasy omega-3

18,5 g

1,8 g

--

Węglowodany

4,9 g

0,5 g

--

Błonnik pokarmowy

33,7 g

3,4 g

--

Cukier

0,8 g

0,1 g

--

Białko

21,2 g

2,1 g

--

Witamina B1

0,9 mg

0,1 mg

9,1

Witamina B3

11,2 mg

1,1 mg

7,0

Witamina E

29,1 mg

2,9 mg

24,3

Wapń

500,0 mg

50,0 mg

6,25

Magnez

290,0 mg

29,0 mg

7,7

Fosfor

535,0 mg

53,5 mg

7,6

Miedź

1,5 mg

0,2 mg

20,0

 Właściwości:

Ułatwia zapamiętywanie.

Pomaga w stanach depresji.

Wzmacnia odporność.

Błonnik poprawia pracę jelit.

Ułatwia wypróżnianie się.

Wzmacnia kości.

Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega -3, -6, antyoksydanótw i błonnika.

Chia zwana również szałwią hiszpańską (łac. Salvia hispanica) - rodzaj: szałwia, rodzina: jasnotowate, pochodzi z Doliny Meksyku. Jest to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów występujący w przyrodzie.

Stanowiła ona podstawę żywności plemion Azteków oraz Majów ze względu na swoje właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. Roślina ta była uprawiana przez Azteków jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku, chia prawie wyginęła z przyczyn religijnych oraz kulturowych.

Obecnie jest ona znowu uprawiana na szeroką skalę stanowiąc najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ponadto, ta bezglutenowa i wolna od składników modyfikowanych genetycznie roślina zawiera również białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, antyoksydanty oraz imponującą listę witamin i minerałów. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych, które są uznawane za konieczne dla zdrowego ciała i umysłu.

Białe nasiona chia, podobnie jak czarne świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę. Mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi dzięki czemu wspaniale wspomagają nawilżanie organizmu. Badania wykazały również, że nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.

Nasiona chia w połączeniu z woda tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).

Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Nasiona te mogą również pomóc tym, którzy chcą schudnąć poprzez powodowanie uczucia sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu między posiłkami.

Nasion chia nie trzeba mielić, gdyż są stosunkowo łatwo trawione po dokładnym pogryzieniu. Można również zmielić nasiona chia w młynku do kawy i dodawać do sałatek lub podawać z owocami.

 

Sposób użycia: 

1 raz dziennie dodawać 1 1/2 łyżeczki do ulubionej potrawy lub napoju (starannie wymieszać)

 

Na początek dnia przepis z chia:

2 łyżeczki białych nasion chia

¾ filiżanki kiełków gryki

1 jabłko pokrojone w kostkę

1 pomarańcza pokrojona w kostkę

Można dodać trochę swojej ulubionej jagody np.: goji, morwy lub żurawiny.

Smacznego!

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...