Realizacja zamówienia: 3 dni

Czarnuszka siewna(Nigella sativa)- gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych.

Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej.

W Polsce jest uprawiana i czasami przejściowo dziczejąca.

Sztuka Kulinarna:czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie.

Skład: zawiera 28% nasyconych kwasow tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, 0,5-1,5% olejku eterycznego, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy), biotynę, mikroelementy i pierwiastki śladowe.

Kategoria: olej schnący

Trwałość: po otwarciu ok. 3-4 miesięcy

Wytrzymałość na temperatury: nie ogrzewać

 

 

 

Kraj pochodzenia: Egipt

Skład: 100 % naturalny olej z czarnego kminu (czarnuszki) na zimno tłoczony.

Wartość odżywcza                                                      100 ml

Wartość energetyczna                                               3393 kj / 825 kcal

Białko                                                                            0 g

Węglowodany                                                                 0 g

Tłuszcz                                                                     91,7 g

w tym:

kwasy tł. nasycone                                                     13,8 g

kwasy tł. jednonienasycone                                         23,9 g

kwasy tł wielonienasycone                                          53,8 g

Błonnik                                                                          0 g

Sód 0 g