Suplement diety zawierający w jednej kapsułce 500mg oleju z nasion wiesiołka dwuletniego( Oenothera biennis)
standaryzowanego na zawartość 9% kwasu gamma-linolenowego(GLA).
Zalecana do spożycia dzienna porcja: 4 kapsułki
Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:
4 kapsułki zawierają |
Zawartość w dziennej porcji |
% ZDS* |
Olej z nasion wiesiołka dwuletniego |
2000mg |
** |
w tym kwas gamma-linolenowy(GLA) |
180mg |
** |
Witamina E |
48mg |
400% |
Żelatyna wieprzowa |
912mg |
** |
*ZDS – zalecane dzienne spożycie **ZDS – brak zalecanego dziennego spożycia
Ostrzeżenia i przechowywanie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut
zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Sposób użycia: 4 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.
Zawartość netto: 90 kapsułek po 740 mg = 66,6g
Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis)
Wiesiołek dwuletni należy do rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae) i jest rodzimy dla terenów Ameryki Północnej, ale został zawleczony m.in. do Europy, gdzie rośnie na suchych glebach, przydrożach, wzgórzach i usypiskach oraz nad brzegami rzek. Wiesiołek kwitnie od czerwca do sierpnia, a jego kwiaty otwierają się dopiero wieczorem. W lecznictwie wykorzystuje się wyłącznie preparaty z nasion wiesiołka dwuletniego, czyli olej wiesiołkowy, który zawiera około 71% kwasu linolowego (LA), 7-10% kwasu gamma-linolenowego (GLA), około 9% kwasu palmitynowego i około 9% kwasu olejowego, jednak swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie kwasowi linolowemu i gamma-linolenowemu. Zarówno kwas gamma-linolenowy, jak i kwas linolowy należą do grupy kwasów tłuszczowych omega-6, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć więc muszą być dostarczone z zewnętrz. Organizm może przekształcać kwas linolowy, który znajduje się m.in. w olejach roślinnych i orzechach do GLA. Zdolność organizmu do wytwarzania GLA zależy od aktywności enzymu przekształcającego LA w GLA, który niestety występuje w niewielkich ilościach, a jego skuteczność słabnie lub zostaje całkowicie zahamowana pod wpływem wielu czynników. Z uwagi na możliwość wystąpienia niedoboru niezwykle ważnego kwasu gamma-linolenowego należy rozważyć suplementację oleju wiesiołkowego.
Kwas gamma-linolenowy, kwas linolowy oraz inne składniki odżywcze oleju z wiesiołka są istotne dla struktury komórkowej i poprawy elastyczności skóry. Bogate zapasy kwasów tłuszczowych w oleju zapobiegają pękaniu paznokci oraz odżywiają skórę głowy, dzięki czemu zapobiegają problemom z włosami. Oprócz tego, stosowanie oleju wiesiołkowego jest pomocne w leczeniu chorób skórnych, m.in. egzemy, trądziku różowatego, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, neurodermatozy.
Poprzez zakłócanie produkcji prostaglandyn uwalnianych podczas menstruacji, GLA może pomóc zmniejszyć bóle miesiączkowe, a także zminimalizować napięcie przedmiesiączkowe, tkliwość piersi, apetyt na węglowodany oraz wspomaga kontrolę stanów zapalnych związany z endometriozą (podwójna miesiączka). U kobiet z dysplazją (zmiana przedrakowa) piersi, olej zawierający kwasy tłuszczowe omega-6 pozwoli zminimalizować zapalenie piersi oraz wesprze wchłanianie jodu. Uważa się, że w okresie menopauzy olej z wiesiołka zmniejsza uderzenia gorąca i poprawia samopoczucie. Przyjmowanie oleju z wiesiołka wpływa proregenerująco na tkankę chrzęstną i łączną właściwą, dlatego zaleca się go stosować w przypadku wystąpienia chorób reumatycznych oraz po złamaniach i uszkodzeniach więzadeł, ponieważ zmniejsza stany zapalne i obrzęki. Badania wskazują, że GLA znajdujący się w oleju z wiesiołka może zapobiec lub nawet odwrócić uszkodzenie nerwów będące powikłaniem cukrzycy. Ponadto, bogactwo kwasów tłuszczowych omega-6 w oleju minimalizuje stany zapalne związane z postępującym stwardnieniem rozsianym oraz poprawia przekazywanie impulsów nerwowych u osób cierpiących na chorobę Alzheimera.
Stosowanie oleju z wiesiołka zapobiega rozwojowi alergii oddechowych i zmniejsza negatywne objawy, takie jak kichanie, łzawienie oczu i inne. Olej wiesiołkowy skutecznie obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko powstania miażdżycy oraz zawału serca. Ponadto, składniki oleju obniżają ciśnienie krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych, co uniemożliwia powstawanie skrzepów, a tym samy zmniejszenia się ryzyko wystąpienia zakrzepicy.