Model: hanoju3
Realizacja zamówienia: 3 dni
Producent: Hanoju

Mangostan jest wiecznie zielonym drzewem rodzimym dla krajów Azji Południowo-Wschodniej,  takich jak Indie, Birma,

Malezja, Filipiny, Sri Lanka i Tajlandia.  Owoce pozyskuje się z  10-letnich, bądź starszych drzew, z wydajnością około 400

owoców na jedno drzewo. Owoc mangostanu jest okrągły, ciemnofioletowy lub ciemnoczerwony i ma soczysty, biały miąższ o

słodkim, ale i lekko kwaśnym smaku. Dzięki smakowi owoc cieszył się tak dużą popularnością, że został nazwany "królową

owoców". W medycynie ludowej (Ajurweda) w Azji Południowo-Wschodniej owoce mangostanu stosowane są od wielu wieków

w leczeniu zakażeń, ran, stanów zapalnych i biegunek.

Owoce mangostanu są bogatym źródłem włókna (błonnika), składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas,

sód, miedź, cynk) oraz witamin niezbędnych do utrzymania dobrego stanu zdrowia (witamina C, B6, B12, A), a co

najważniejsze zawierają unikalną rodzinę związków zwanych ksantonami, które są związkami biologicznie aktywnymi o

właściwościach przeciwutleniających.  

Ksantony zawarte w mangostanie wpływają korzystnie na choroby układu krążenia, w tym na niedokrwienną chorobę serca,

miażdżyce tętnic, nadciśnienie czy zakrzepice, a także wykazują zdolność redukcji wolnych rodników i wysyłają impulsy do

układu immunologicznego. Ponadto ksantony w połączeni z lekami przeciwnowotworowymi mogą wykazywać działanie

hamujące wzrost komórek rakowych. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz

przeciwutleniające mangostan pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry poprzez redukcję ryzyka wystąpienia stanów zapalnych,

egzemy oraz infekcji bakteryjnych, może również skutecznie spowalniać procesy starzenia się skóry i przyspieszać gojenie

się ran. Oprócz tych potencjalnych korzyści zdrowotnych, owoc może być pomocny dla osób cierpiących z powodu alergii,

ponieważ wykazuje działanie podobne do leków przeciwhistaminowym.

Włókno, które naturalnie występuje w owocach mangostanu może pomóc każdemu, kto cierpi na problemy trawienne, a w

połączeniu z witaminami  grupy B pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i efektywniejszym funkcjonowaniu w obrębie

układu pokarmowego. Spożywanie owocu mangostanu zaleca się osobom chorującym na cukrzyce, ponieważ jest on

uznawany za jeden z wielu naturalnych środków utrzymujących prawidłowy poziom cukru we krwi.

Nawet dla tych osób, które nie cierpią na jakiekolwiek dolegliwości zdrowotne, jedzenie lub picie soku z mangostanu jest

doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi błonnika, witaminy oraz składników minerały.

Sugerowane stosowanie puree z mangostanu:

Puree z mangostanu należy spożywać najlepiej 1-2 razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem. 30 ml puree można

rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody, bądź pozostawić nierozcieńczone. Dla dzieci dawka puree z mangostanu nie powinna

przekraczać 20 ml dziennie. Produkt Hanoju jest całkowicie pozbawiony konserwantów, dlatego po otwarciu, puree z

mangostanu należy przechowywać bezwzględnie w lodówce, nie dłużej niż 4 tygodnie. Produktu nie należy pić prosto z

butelki! Kolor puree może ulegać zmianom w zależności od pory roku i terminu zbiorów mangostanu. Przed spożyciem

zalecamy energicznie wstrząsnąć opakowanie, aby zawarte w puree składniki aktywne mogły dobrze się wymieszać.

Substancje odżywcze w 30ml puree z mangostanu:

Wartość kaloryczna: 42 kJ (10 kcal),

Węglowodany: 3g (w tym fruktoza 2g),


Białka: 0g,


Tłuszcze: 0g.


120 ml odpowiada 1.0 BE


Zalecana dzienna dawka puree z mangostanu:


Dorośli: 30 ml 1-2 razy dziennie, dzieci: 15-20 ml na dzień.

Składniki puree z mangostanu:

100% organiczne puree z owoców mangostanu pozyskiwanych z monitorowanych źródeł.

Opakowanie zawiera:

500ml 100% organiczne puree z owoców mangostanu

Zastrzeżenia prawne:

Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Suplementy diety mogą krótkookresowo zredukować skutki niewłaściwego

odżywiania. Produkt nie może być stosowany jako substytut różnorodnej i zrównoważonej diety.

Informacja dla alergików i wegetarian:

Oryginalne produkty HANOJU są bezpieczne i łatwo przyswajalne przez organizm. Nie zawierają dodatku cukru, glutenu, ani

chemicznych barwników i aromatów.

Jeśli organiczne puree z mangostanu to tylko HANOJU:

Przy produkcji naszego soku najwyższe standardy zachowane są na wszystkich jej etapach od uprawy samej rośliny, przez

metody pozyskiwania soku, transport i butelkowanie. Potwierdzone jest to przez odpowiednie, uznane certyfikaty.

100% puree z Mangostanu jest pozyskiwane z dojrzałych owoców. Mają one znacznie więcej składników odżywczych i

enzymów. Nasze puree jest bezpośrednio wyciskany z owoców w przeciwieństwie do wielu innych soków wykonanych z

koncentratu. Dzięki certyfikacji ekologicznej upraw z których pochodzą owoce wybrane do produkcji naszych soków gwarantujemy Państwu najwyższą jakość produktu.

Sok został poddany pasteryzacji HTST (high-temperature short-time), która polega na utrwaleniu soku w wysokiej

temperaturze (85 °C), w krótkim czasie (15 sekund). Taki sposób termicznego utrwalania żywności pozwala zachować

wartości odżywcze soku.

Przy produkcji naszego puree nie wykorzystujemy środków konserwujących i sztucznych barwników. Owoce pochodzą z

kontrolowanych upraw nie stosujących pestycydów. 

Polecamy