Realizacja zamówienia: 3 dni

Błyszczące, szkarłatne, bardzo cierpkie owoce żurawiny należą do tego samego rodzaju co borówki - Vaccinium. Krzew

żurawiny można jeszcze niekiedy znaleźć rosnący dziko na terenach północnej Europy, północnej Azji oraz Ameryki Północnej.

Indianie spożywali żurawinę na ciepło, słodzili ją miodem lub syropem klonowym i powstawał sos żurawinowy. Żurawina była

używana również jako dekoracja, źródło czerwonego barwnika, natomiast w lecznictwie Indianie wykorzystywali jej

właściwości antybiotyczne, ściągające i tamujące krwawienie. Odmiana uprawiana komercyjnie w północnych Stanach

Zjednoczonych i Kanadzie, a teraz także i w Europie to żurawina amerykańska.

Choć znane i cenione składniki odżywcze, takie jak witamina C i błonnik odgrywają istotną rolę w korzyściach zdrowotnych

płynących ze spożywania żurawiny to jednak wśród najważniejszych składników wspomagających zdrowie wyróżnia się

kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, antocyjany, flawonoidy oraz triterpenoidy. Badania naukowe wykazały, że spożycie

żurawiny pomaga w walce z rakiem, procesami starzenia się, chorobami neurologicznymi, zapaleniami, cukrzycą oraz

infekcjami bakteryjnymi.

Żurawina ceniona jest dzięki zdolność do zapobiegania i leczenia zakażeń układu moczowego, dzięki wysokiej zawartości

proantocyjanidyn. Proantocyjanidyny w żurawinie mają specjalną strukturę, która skutecznie utrudnia przyleganie niektórych

bakterii (głównie Escherichia coli - pałeczki okrężnicy) do ścian układu moczowego. Ponadto, spożywanie żurawiny zmienia

odczyn moczu na kwaśny, co w połączeniu z hamowaniem przyczepności bakterii zapobiega powstawaniu kamieni w drogach

moczowych, bądź nerkach. System blokowania przyczepności bakterii do błon śluzowych odnosi się także do profilaktyki

wrzodów żołądka - proantocyjanidyny nie pozwalają na przyczepianie się bakterii Heliobacter pylori do błony śluzowej

żołądka.

Cenne dla układu sercowo-naczyniowego oraz wielu części przewodu pokarmowego (jama ustna, dziąsła, żołądek, jelito

grube) właściwości przeciwzapalne skutecznie obniżają ryzyko niepożądanych stanów zapalnych, a związane są z obecnością

proantocyjanidyn, antocyjanów oraz flawonoidów. W przypadku dziąseł, właściwości przeciwzapalne pomagają zmniejszyć

ryzyko choroby przyzębia, która prowadzi do uszkodzeń tkanek wspierających zęby, a ponadto zapobiegają powstawaniu

próchnicy oraz płytki nazębnej poprzez wpływanie na zdolność przylegania bakterii Streptococcus mutants (bakterie

korzystne dla organizmu) do powierzchni zęba.

Związki przeciwutleniające zapobiegają chorobom układu krążenia poprzez przeciwdziałanie tworzeniu się złogów cholesterolu

w sercu i naczyniach krwionośnych, ponieważ obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi, a podnoszą poziom

"dobrego" cholesterolu HDL. Żurawina zawiera dużą ilość błonnika, który pozwala na długotrwałe uczucie sytości, oraz

wspomaga rozbijanie cząsteczek tłuszczów na mniejsze, bardziej przyswajalne frakcje. Kolejną cenną korzyścią płynące ze

spożywania żurawiny jest zdolność do walki z procesami starzenia, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witaminy

B3, B5 i C, które chronią uszkodzenia komórek spowodowane przez czynniki naturalne. Ponadto, żurawina wspomaga wzrost

włosów, a także sprawia, że stają się miękkie, gładkie i błyszczące.

Sugerowane stosowanie soku z żurawiny:

Sok żurawinowy powinno się pić regularnie. Najlepiej jest spożywać go rano i wieczorem. wstrząsnąć butelką przed użyciem,

by zapewnić dobry rozkład cennych bioaktywnych składników, po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 4

tygodni.

Zalecana dzienna dawka soku żurawinowego:

Dorośli 2 razy dziennie po 30ml najlepiej, dzieci 15–20ml dwa razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

Składniki soku z żurawiny:

100% sok żurawinowy bezpośrednio wyciskany z owoców żurawiny, z upraw ekologicznych.

Opakowanie zawiera:

1000ml 100% organicznego soku z owoców żurawiny

Ostrzeżenia:

Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Suplementy diety mogą w krótkim terminie wyeliminować skutki

niewłaściwego odżywiania. Ale produkt nie może być stosowany, jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w

miejscu niedostępnym dla dzieci.

Informacja dla alergików i wegetarian:

100% HANOJU sok żurawinowy jest czysty i dobrze tolerowany. Sok nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jest

produkowany bez dodatku cukru, glutenu, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.

Jeśli organiczny sok z żurawiny to tylko HANOJU:

Przy produkcji naszego soku najwyższe standardy zachowane są na wszystkich jej etapach od uprawy samej rośliny, przez

metody pozyskiwania soku, transport i butelkowanie. Potwierdzone jest to przez odpowiednie, uznane certyfikaty.

100% Hanoju sok z żurawiny jest pozyskiwany z dojrzałych owoców. Mają one znacznie więcej składników odżywczych i

enzymów. Nasz sok jest bezpośrednio wyciskany z owoców w przeciwieństwie do wielu innych soków wykonanych z

koncentratu. Dzięki certyfikacji ekologicznej upraw z których pochodzą owoce wybrane do produkcji naszych soków

gwarantujemy Państwu najwyższą jakość produktu.

Sok żurawinowy został poddany pasteryzacji HTST (high-temperature short-time), która polega na utrwaleniu soku w

wysokiej temperaturze (85 °C), w krótkim czasie (15 sekund). Taki sposób termicznego utrwalania żywności pozwala

zachować wartości odżywcze soku.