Realizacja zamówienia: 3 dni

PRZYPRAWA ( postać zmielona gwarantuje lepszą przyswajalność dla organizmu )

„Złoto Egiptu”  Lek na wszystko

Ze względu na smak, dobrze pasuje do białego sera. Drugi sposób - dodać do gulaszu wieprzowego i bigasu/kapusty - do potraw, gdzie zazwyczaj dadaje się kminek. Efekt nieco inny ale bardzo miły dla podniebienia...
Do takich przypraw zalicza się pochodząca z Południowej Europy czarnuszkę siewną (Nigellasativa), zwaną również kolendrą siewną czy „złotem faraonów”. W starożytności stosowano ją w Asyrii, a wzmiankę o niej można odnaleźć nawet w biblii.

Zastosowanie w kuchni

Ze względu na smak, dobrze pasuje do białego sera. Drugi sposób – dodać do gulaszu wieprzowego i bigosu/kapusty – do potraw, gdzie zazwyczaj dodaję się kminek. Efekt nieco inny ale bardzo miły dla podniebienia. Czarnuszka dodawana jest często do indyjskiego rodzaju chleba – naan.

Można ją mieszać z kolendrą, zielem angielskim, nieco zapomnianym cząbrem. Ma lekko orzechowy, nieco cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu. Niektórzy odnajdują w niej również lekki aromat oregano.

Sztuka kulinarna:Czarnuszka siewna (odtłuszczona, mielona)służy jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania. Stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

DO PIECZYWA, JOGURTU, TWAROGU, SURÓWEK I SAŁATEK OWOCOWYCH ORAZ ZAPIEKANEK Z MIĘSEM, MARYNAT, A TAKŻE POTRAW Z JAGNIĘCIA I DROBIU.

Lek na wszystko

Czarnuszka zawierają związek zwany malantyną, której obecność czyni z tej przyprawy naturalny środek przeciwbólowy. Odwar leczniczy sporządza się poprzez zalanie łyżeczki nasion filiżanką ciepłej wody. Taki roztwór powinno się pić dwa razy dziennie.

Inny składnik – nigellon działa przeciwskurczowo, dlatego czarnuszkę zaleca się spożywać podczas menstruacji w celu niwelowania bolesnych skurczy. Ma ona także właściwości regulujące miesiączkę, co może być interesujące dla młodych kobiet. W takim wypadku również zaleca się spożywanie odwaru.

Przyprawa wykazuje cechy silnie antybiotyczne:  Antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Napar stosowany zewnętrznie na skórę pomaga w walce z trądzikiem, chorobą atopową i grzybicą. Zaletą czarnuszki jest również jej wpływ na układ odpornościowy. Zwiększa liczbę limfocytów we krwi, czyli komórek układu odpornościowego prowadzących walkę z chorobą. Osoby przeziębione lub chore szybciej powrócą do zdrowia, jedząc czarnuszkę dodaną do pieczywa lub przetworów warzywnych.

Szczególne zainteresowanie przyprawą powinny wykazać osoby chore na astmę. Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby.

Prowadzone są badania nad skutecznością czarnuszki w leczeniu jednego z najbardziej niebezpiecznych nowotworów – raka trzustki. Rokowania są dobre. Ekstrakt może stać się istotnym elementem w profilaktyce tego nowotworu i być szansą dla chorych na odzyskanie zdrowia.

Przyprawa ta ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, ponieważ ochrania i odtruwa jej miąższ. Eksperymenty prowadzone na szczurach potwierdziły, że zwierzęta, które otrzymywały olej z czarnuszki, miały wątrobę zdrowszą i bardziej odporną na czynniki niszczące.

Czarnuszka jest doskonałym składnikiem do wykonania leczniczego miodu i nalewki. Osoby, które mają wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej jako zastępstwa dla pieprzu.

Działanie: Żółciopędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność.

Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę przyprawy zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...