Realizacja zamówienia: 3 dni

Ziarna kakaowca powstają na skutek procesu fermentacji dojrzałych owoców kakaowca, drzewa, którego łacińska nazwa

to Theobroma cacao, co w tłumaczeniu oznacza "pokarm bogów". Owoce kakaowca okrywa gruba łupina pod którą kryje się

20 do 40 nasion ("ziaren kakaowca"), które znajdują się w słodkim i przyjemnie pachnącym. Kakaowiec pochodzi z dorzecza

Amazonii, gdzie jego ziarna były uważane za bardzo cenne i służyły rodzimym plemionom jako forma waluty. Dzisiaj drzewo

kakaowca uprawia się przede wszystkim w Afryce na Wybrzeżu Kości Słoniowej, a także w Azji oraz w Ameryce Środkowej i

Południowej. Ziarna kakaowca zawierają ponad 300 różnych związków bioaktywnych, w tym fenyloetyloaminę, teobrominę,

serotoninę, kwasy tłuszczowe omega-3, tryptofan, witaminę C, minerały oraz przeciwutleniacze.

Ziarna kakaowca są jednym z najlepszych źródłem przeciwutleniaczy, w tym polifenoli, katechin i epikatechin. Uważa się, że

ziarna kakaowca zawierają 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i 2 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone

wino. Przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu wykazują wiele

korzyści zdrowotnych, m.in. zabezpieczają przed uszkodzeniem DNA komórek, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się,

a także zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i stanów zapalnych oraz zapobiegają chorobom układu sercowo-

naczyniowego (obniżają ciśnienie krwi). Magnez zawarty w ziarnach kakaowca również promuje zdrowe serca, ponieważ

zapewnia prawidłowy proces pompowania krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, co z kolei zmniejsza

ryzyko wystąpienia udaru, bądź zawału serca. Magnez jest również odpowiedzialny za rozluźnienie mięśni, wzmocnienie kości

oraz poprawę przepływ krwi, tlenu oraz składników odżywczych w organizmie. Wysoką zawartość żelaza w ziarnie kakaowca

pomaga w leczeniu anemii, natomiast cynk i miedź są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W

ziarnach kakaowca znajduje się również odpowiednio wysoka zawartość chromu, pierwiastka, który odpowiada za utrzymanie

prawidłowego poziomu cukru we krwi.Fenyloetyloaminy (PEA) stanowią główną klasę związków chemicznych, które są

produkowane przez organizm w momencie zakochiwania się. PEA odgrywają również rolę  w zwiększenia koncentracji i

czujności. Zarówno PEA, jak i magnez wydają się być głównymi związkami zmniejszającymi apetyt, które naturalne

występują w ziarnie kakaowca. Ziarna kakaowca nie zawierają cukru, ale zawierają około 50% tłuszczu, co w porównaniu np.

z orzechami jest stosunkowo mało, a także znaczne ilości błonnika wspierającego trawienie. W składzie kakao znajdziemy

również tryptofan, niezbędny aminokwas, który musi być dostarczany wraz  z pożywieniem. Tryptofan jest niezbędny do

produkcji serotoniny (hormon szczęścia), głównego neurotransmitera, który chroni organizm przed stresem, depresją i

bezsennością. Wbrew powszechnej opinii, ziarno kakaowca nie jest dobrym źródłem kofeiny, natomiast jest jednym  z

najbogatszych źródeł teobrominy. Ziarno kakaowca zawiera zwykle około 1 procent teobrominy, skutecznej substancji

antybakteryjnej oraz usprawniającej działanie układu sercowo-naczyniowego. W ziarnie kakaowca znajduje się również

teofilina, które pomaga łagodzić skurcze oskrzeli, co umożliwia przepływ powietrza i jest pomocne w leczeniu m.in. astmy

oskrzelowej.

Ziarno kakaowca może być wykorzystywane do produkcji kakao w proszku oraz śruty kakaowej. Śruta kakaowa to obrane i

rozdrobnione ziarna kakaowca, natomiast kakao w proszku otrzymuje się poprzez mielenie i przesiewanie kuchu kakaowego,

który jest pozostałością po wytłaczaniu masła kakaowego z ziaren kakaowca. Zarówno śruta, jaki i proszek z ziaren

kakaowca zawierają komplet składników odżywczych.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość kaloryczna: 1433 kJ / 342 kcal

Białka: 19.8 g

Węglowodany: 10.8 g

- w tym cukier: 8.7 g

Tłuszcze: 24.5 g

Błonnik: 32.7 g

Składniki ziaren kakaowych:

100% organiczne ziarna kakaowca(Thebroma cacao).

Opakowanie ziaren kakaowych zawiera:

500g organicznych ziaren kakaowca (Thebroma cacao) z upraw kontrolowanych.

Jeśli organiczne ziarno kakaowe to tylko od HANOJU:

środowiska, z którego są one pozyskiwane ma decydujące znaczenia dla skuteczności oraz bezpieczeństwa końcowego

produktu. Bezpieczeństwo i jakość warte są swojej ceny.

Polecamy